Berend Bolhuis
De hele familie Bolhuis heef t het bakkersbloed door de aderen stromen. Al vier generaties lang bakt de familie ambachtelijke broden, koekjes
en andere lekkernijen. Sinds 1963 is de familie in het bezit van de bakkerij in Jubbega en er wordt nu 19 jaar op ecologische wijze geproduceerd. “Ik ging op zoek naar alternatieven om suiker en kleurstof te vervangen. Toen 19 jaar geleden een aantal
boeren een producent zochten die op een duurzame manier hun producten wilde verwerken, had ik daar wel belang bij. Eerst werd ik door sommige mensen voor gek verklaard en vonden ze mij een ‘wollensokken-figuur’, maar tegenwoordig ziet men dat toch
anders.” In de bakkerij worden alleen pure ingrediënten gebruikt, zonder toevoegingen. Waar andere bakkerijen nog wel eens gebruik maken van aangeleverde, kant en klare mixen, worden hier alle grondenstoffen zelf gemixt. Daarnaast worden de ingrediënten
zoveel mogelijk in de regio geproduceerd. “sommige producten zijn echt niet in de buurt te krijgen, maar dan proberen we het op een zo duurzaam mogelijke manier op te lossen. Het vervoer van grondstoffen en producten proberen we als vakgroep zoveel mogelijk
onderling te regelen.”